Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, Ρύθμιση οφειλών, Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και Δικηγόροι

Τηλεφωνήστε μας σήμερα: 210 258 5184

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον Νόμο Κατσέλη

Ο νόμος 3869/10 που είναι γνωστός και ως νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2010 και προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Παρακάτω ακολουθούν συχνές ερωτήσεις δανειοληπτών με τις απαντήσεις μας.

1. Είμαι εγγυητής σε ένα δάνειο που πήρε κάποιο άλλος και βρίσκομαι σε αδυναμία πληρωμής. Προστατεύομαι;

Ο Εγγυητής είναι ακριβώς το ίδιο συνυπεύθυνος με τον οφειλέτη. Αν ο οφειλέτης δεν πληρώνει, η τράπεζα έχει δικαίωμα να ζητήσει το όλο ποσό που ο οφειλέτης δεν πλήρωσε. Χρειάζεται να ενταχθείτε στο Νόμο Κατσέλη ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση της οφειλής, για να προστατευτείτε από τις τράπεζες ακόμα και αν είστε εγγυητής.

2. Έχω ένα ακίνητο που είναι η κύρια κατοικία μου και ένα εξοχικό στο χωριό τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Σε αυτή την περίπτωση για το αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Νόμο λαμβάνονται υπόψη και τα υπόλοιπα οικονομικά σας στοιχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που κάνουμε είναι να μη ζητούμε κούρεμα χρέους από το δικαστήριο, ώστε να μην δώσουμε αφορμή ρευστοποίησης του δεύτερου ακινήτου, αλλά ζητάμε μικρή δόση και ρύθμιση των οφειλών μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

3. Είμαι έμπορος αλλά πήρα στεγαστικό δάνειο για να αγοράσω το σπίτι μου δηλαδή δεν το χρησιμοποίησα για την εμπορική μου δραστηριότητα μπορώ να υπαχθώ στις διατάξεις του νόμου;

Όχι, ως έμπορος δεν μπορείτε. Όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση. Καλέστε μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

4. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών έως 31/12/2013 ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία;

Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών παρατάθηκε (στις 18/12/2012) μέχρι 31/12/2013.

Η αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (ανεξαρτήτως της αξίας της πρώτης κατοικίας για όσους υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη) παρατάθηκε (στις 18/12/2012) μέχρι 31/12/2013.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι προβλέπει ο νόμος για την πρώτη κατοικία, την ρύθμιση τυχών στεγαστικού δανείου για αυτήν και άλλες σχετικές πληροφορίες παρακαλούμε επιλέξτε Αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη – Νοέμβριος 2015.

5. Εγώ έχω πάρει δάνειο με εγγυητή τον πατέρα μου κινδυνεύει η περιουσία της συζύγου μου;

Όχι.

6. Αν έως την εκδίκαση της υπόθεσης η Τράπεζα κάνει κατάσχεση στο σπίτι μου τι θα κάνω;

Δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση η τράπεζα διότι ορίζεται προσωρινή διαταγή εναντίον τους και το δικαστήριο προστατεύει την περιουσία μας ώσπου να γίνει η δίκη.

7. Χρωστάω σε πολλές Τράπεζες θα μπω φυλακή;

Όχι, η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

8. Μπορεί ο δικαστικός επιμελητής να μπει στο σπίτι μου και να μου πάρει τα έπιπλα;

Θεωρητικά μπορεί. Όμως δε συμβαίνει ποτέ γιατί η μεταφορά και αποθήκευση των επίπλων έχει μεγαλύτερο κόστος από τα ίδια αυτά πλειστηριασμένα έπιπλα.

9. Για πόσο καιρό θα είμαι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ?

Ως τη λήξη της αποπληρωμή της ρύθμισης.

10. Μπορώ να κάνω μόνος μου την αίτηση και να πάω χωρίς δικηγόρο στο Ειρηνοδικείο ;

Ναι, γίνεται. Αυτή η επιλογή όμως έχει τα παρακάτω μειονεκτήματα:

  • σε περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση του οφειλέτη δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση πριν την πάροδο ενός έτους.
  • δεν μπορεί κάποιος μόνος του είτε κατά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε κατά την εκδίκαση στο ειρηνοδικείο να απαντήσει με όρους δικονομίας σε τυχόν ενστάσεις των τραπεζών ή άλλες νομικές λεπτομέρειες.
  • το 40% των απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων οφείλεται σε τυπικούς λόγους (π.χ. έλλειψη απαιτούμενων εγγράφων / αποδεικτικών στοιχείων, λάθη στην συμπλήρωση αιτήσεων).
11. Ήρθε στο σπίτι με δικαστικό επιμελητή διαταγή πληρωμής τι μπορώ να κάνω;

Εξαρτάται αν έχουμε μόνο την πρώτη μας κατοικία ή αν έχουμε και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή για το πως θα χειριστούμε τη διαταγή πληρωμής. Παρακαλούμε καλέστε μας άμεσα για να το εξετάσουμε.

12. Είμαι έμπορος αλλά έκλεισα την επιχείρησή μου. Υπάγομαι στις διατάξεις του νόμου;

Ναι, αν οι καθυστερήσεις στις οφειλές σας ξεκίνησαν γύρω από το χρονικό σημείο που κλείσατε την επιχείρησή σας. Αν ξεκίνησαν πιο πριν, τότε δεν εντάσσεστε.

Άλλες Ερωτήσεις

Μπορώ να σας υποβάλω μια άλλη ερώτηση που αφορά την δική μου περίπτωση;

Φυσικά και μπορείτε!!! Θα χαρούμε πολύ να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας. Μπορείτε να μας τηλεφωνήστε ή να μας την στείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email). Στείλτε μας τώρα την ερώτηση σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιλέγοντας info@elinafinancial.gr

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που ακολουθούμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν εντάσσεται το θέμα σας στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/10) επιλέγοντας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Πως μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας;

Για όλους τους τρόπους που μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας παρακαλούμε επιλέξτε ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Call Now Button